A Podcast and an Album

Τρίτη 22 Απριλίου 2008

Θα ξεκινήσω το σημερινό post με μία ραδιοφωνική πρόταση:

Ο Γιώργος Χαριζάνης είναι χρόνια στον ραδιοφωνικό αέρα της Θεσσαλονίκης. Χαρακτιρισμένος ως “Mr. Music” έχει καθημερινό ραντεβού με τους ακροατές του στις 17:00 με 19:00 στον Star FM 97.1! Αυτά ίσως να τα ήξερες. Αυτό που ίσως δεν ξέρεις είναι ότι πλέον ο Χαριζάνης βγαίνει και σε Podcast! Κάθε εβδομάδα κυκλοφορεί μια μισάωρη εκπομπή την οποία μπορείς να κατεβάσεις και να την ακούσεις όποτε εσύ θέλεις και όπου θέλεις. Αυτή την εβδομάδα κυκλοφορεί η 2η εκπομπή στην οποία πέραν των μουσικών νέων και των charts της εβδομάδας θα ακούσεις και μια συνέντευξη αυτούσια όπως την έδωσε η Madonna σε έναν Αμερικάνικο ραδιοφωνικό σταθμό. Για να κατεβάσεις το Podcast κάνε κλικ ΕΔΩ! (για να το ανοίξεις χρειάζεσαι το iTunes, αν δεν το έχεις το κατεβάζεις από ΕΔΩ!)

Πάμε τώρα και σε μία μουσική πρόταση:

Αν σου αρέσουν οι Coldplay τότε σίγουρα θα σου αρέσουν οι Fray!

Οι Fray δημιουργήθηκαν το 2002 στο Denver του Colorado. Εκεί λοιπόν τέσσερεις συμμαθητές ξεκίνησαν δειλά με κάποια live show και μικρά gigs που σύντομα μεγάλωσαν και μαζί με την υποστήριξη των τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών δεν άργησαν να κερδίσουν το πολυπόθητο συμβόλαιο με την Epic Records το 2004. Μετά από αυτό αυτόματα όλα πήραν το δρόμο τους, η μπάντα κέρδισε τον τίτλο “Best New Band” από το Denver's Westword Magazine, το demo version του πρώτου τους τραγουδιού "Over My Head (Cable Car)" μπήκε στο top 30 των πιο πολυπαιγμένων τραγουδιών μέσα σε 4 μήνες μετά τις υπογραφές χωρίς επίσημη κυκλοφορία ως single και χρησιμοποιήθηκε σαν μουσική επένδυση στους τίτλους μιας από τις πιο επιτυχημένες σειρές στην Αμερική στις μέρες μας, στο Grey's Anatomy.

Δεν άργησε να έρθει και το προσωπικό album και έτσι το Σεπτέμβριο του 2005 το "How To Save A Life" βρέθηκε να φιγουράρει στα new releases των αμερικάνικων CDάδικων. Για πρώτο single στην Αμερική επιλέχθηκε το "Over My Head (Cable Car)" αφού η επιτυχία του ήταν ήδη δεδομένη. «Το "Over My Head" θυμίζει έντονα στιχουργικά τους Counting Crows αλλά μελωδικά τους U2» άρχισαν να γράφουν οι εφημερίδες και οι πωλήσεις να ανεβαίνουν κατακόρυφα. Λατρεύω το "Over My Head" γιατί μου θυμίζει πάρα πολύ έντονα τις προπέρσινες μου διακοπές. Νομίζω είναι εθιστικό τραγούδι. Εδώ προσθέτω το video για να κρίνεις και μόνος σου.

Στην Ευρώπη το "Over My Head" κυκλοφόρησε ως δεύτερο single αφού προηγήθηκε εδώ η κυκλοφορία του “How to Save a Life” που για την Αμερική ήταν το δεύτερο single. Και τα δύο τραγούδια όπως και τα περισσότερα του album, χαρακτηρίζονται από μια μελωδική «χαλαρότητα» που άλλες φορές επιταχύνει αλλά άλλες πάλι επιβραδύνει έτσι ώστε σαν ακροατής δεν μπορείς να αποφύγεις το να μπλεχτείς συναισθηματικά όταν έρχεται το crescendo.

Η μπάντα αποτελείται από τον Isaac Slade (φωνή και πιάνο), Joe King (κιθάρα και φωνιτικά), Ben Wysocki (drums), και Dave Welsh (κιθάρα και μπάσο). Το album “How to Save a Life” τον Ιανουάριο του 2007 είχε ήδη πουλήσει 2,000,000 copies μόνο στην Αμερική και έγινε και το biggest selling digital album όλων το εποχών τότε, δηλαδή έκανε ρεκόρ σε επίσημα downloads σπάζοντας το προιγούμενο ρεκόρ των Coldplay και φέρνοντας στην μπάντα τα βραβεία “digital album” και “digital songs artist of the year” για το 2005. Το ίδιο album κέρδισε για τους Fray δύο υποψηφιότητες Grammy για το 2007, αυτή για το “Best Pop Performance By A Duo Or Group With Vocal” για το single " Over My Head (Cable Car)", και αυτή για το “Best Rock Performance By A Duo Or Group With Vocal” για το "How To Save A Life".

Τα Χριστούγεννα του 2006 η μπάντα κυκλοφόρησε μια διασκευή του “Happy Xmas (War is Over)” του John Lennon που ντεμπουτάρισε στο #50 του Billboard Hot 100, ήταν η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο τραγούδι μπήκε σε top 100 chart.

Ακολούθησαν τα single “Look After You” και “All at Once” μέσα στο 2007 που είχαν αντίστοιχη επιτυχία με top chart positions τις #11 και #20 αντίστοιχα. Το νέο του album έρχεται προς το τέλος τις χρονιάς και το περιμένω με αγωνία!

Μέχρι τότε μπορείς να κατεβάσεις το “How to Save a Life” ΕΔΩ! (είναι torrent, για να το ανοίξεις και να αρχίσει να κατεβαίνει χρειάζεσαι ένα torrent agent, σου προτείνω το µTorrent που αν δεν το έχεις το κατεβάζεις free από ΕΔΩ! Μετά το μόνο που μένει είναι να κάνεις εγκατάσταση το πρόγραμμα, να ανοίξεις το πρώτο αρχείο με το πρόγραμμα και να επιλέξεις που θέλεις να κατέβει!)

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-No Derivative Works 3.0 Ελλάδα License.


Η μουσική και το blogging!

Παρασκευή 18 Απριλίου 2008

Τις τελευταίες μέρες όλο σκέφτομαι ότι κάτι θέλω να γράψω εδώ, ξεκινώ να γράφω κάτι και μετά από εντατικό γράψιμο και σβήσιμο καταλήγω απλά να κλείσω το word χωρίς να αποθηκεύσω το κείμενο.

Γενικά σκέφτομαι ότι έχω κλείσει 2 χρόνια και κάτι στο blogging… και τελικά τι γράφω; Έχω γράψει κάποια κείμενα «σοβαρά» αλλά οκ, φτάνω πλέον να αμφισβητώ την αξία τους. Το θέμα μου δεν είναι αυτό όμως. Διότι δεν έχει για μένα τόσο σημασία τελικά τι γράφω εγώ αλλά τι γράφουν οι άλλοι. Το λέω αυτό όχι μόνο γιατί περισσότερο διαβάζω άλλα blogs παρά ανανεώνω το δικό μου αλλά και γιατί η μαγεία του blogging αν υπάρχει βρίσκεται στα comments. Όχι μην με παρεξηγήσετε, δεν με ενδιαφέρουν τα πολλά comments, μιλάω για τον διαδραστικό χαρακτήρα του blog. Διότι το blog ξεπερνά τον χαρακτήρα τον περισσότερων κλασσικών γραπτών μέσων «ενημέρωσης», στο blog ξέρεις ότι αυτό που γράφεις όχι απλά θα διαβαστεί αλλά θα σχολιαστεί. Εξάλλου οι περισσότεροι από εμάς γράφουμε πάντα και μια εμβόλιμη ερώτηση μέσα στα κειμενάκια μας και περιμένουμε με αγωνία τις απαντήσεις. Κάποτε ήταν προνόμιο πολύ λίγων να έχουν τον προσωπικό τους χώρο στο δίκτυο αλλά τώρα ο καθένας σε λίγα δευτερόλεπτα μπορεί να έχει την προσωπική του σελίδα. Η αδελφή μου είναι Ά Γυμνασίου και η ίδια της αλλά και οι περισσότεροι συμμαθητές της έχουν σελίδες στο Hi5 και Facebook, ναι μεν δεν είναι blog αλλά και πάλι είναι ένας προσωπικός χώρος διαδικτύου.

Οι περισσότεροι καλλιτέχνες, πλέον και οι έλληνες έχουν τον προσωπικό τους χώρο όχι σε επίσημες βαρύγδουπες σελίδες αλλά σε κάποιο blog server. Ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα αποτελεί η Lily Allen και το MySpace της. Στο Facebook πια μπορείτε να βρείτε τον Μιχάλη Εμιρλή, Καλομοίρα, Παναγιώτη Ραφαιλίδη και η λίστα όλο και μεγαλώνει. Μάλιστα οι περισσότεροι καλλιτέχνες (εντάξει ίσως όχι οι έλληνες ακόμα) πρωτοδημοσιέυουν τα νέα τους τραγούδια σε αυτά τους τα blog προσπερνώντας έτσι τον ρόλο της δισκογραφικής, του επίσημου promotion και του γραφείου τύπου τους. Αν πριν λίγο καιρό μιλούσαμε για το mp3 και το πώς θα αλλάξει τον τρόπο διακίνησης της μουσικής τώρα ίσως θα πρέπει να μιλάμε για το blogging.

Ένα μικρό παράδειγμα που μου δημιούργησε τεράστια έκπληξη εμένα προσωπικά είναι ο Μιχάλης Εμιρλής που διατηρεί σελίδα στο Facebook (ΕΔΩ) όπως είπα και παραπάνω και προτίμησε να ακουστεί για πρώτη φορά το νέο του τραγούδι online από σήμερα ΕΔΩ! (καλοκαιρινό τραγουδάκι με χιουμοριστικό στίχο, μου άρεσε)

Δεν ξέρω κατά πόσο όλο αυτό το σύστημα και η διακίνηση της μουσικής μέσω internet κάνει καλό ή κακό στη μουσική, αυτό μόνο ο χρόνος θα το δείξει. Διότι ναι μεν τον καλλιτέχνη τον ενδιαφέρει να ακουστούν τα τραγούδια του και όχι απαραίτητα να αγοραστούν αλλά οι δισκογραφικές ειδικά στην Ελλάδα χωρίς κέρδος από τις πωλήσεις δεν μπορούν να εμπιστεύονται και να επενδύουν σε νέους καλλιτέχνες και έτσι δεν εκδίδουν τα τραγούδια τους πράγμα που μπορεί να αναστέλλει την ουσιαστική εξέλιξη της μουσικής αν κάποιο ταλέντο μένει στην αφάνεια.

Ένα άλλο θέμα είναι ότι και εμείς πια ως ακροατές δεν εκτιμάμε ουσιαστικά την μουσική. Με το δωρεάν download έχουμε στην κατοχή μας οποιοδήποτε CD θελήσουμε σε λίγα λεπτά ή και δευτερόλεπτα. Όταν κάτι το έχεις σε τέτοια πληθώρα και μάλιστα εντελώς δωρεάν δεν μπορείς να εκτιμήσεις την αξία του. Έχει συμβεί άπειρες φορές να κατεβάσω κάποιο album που περίμενα να κυκλοφορήσει και να το στοιβάξω σε κάποιον φάκελο χωρίς καν να το ακούσω. Αυτός είναι και ο λόγος που συνεχίζω να αγοράζω CD, το CD ξέρω ότι μόλις επιστρέψω σπίτι θα το βάλω να το ακούσω.

Το blogging είναι το μέλλον του internet? Πάντως σίγουρα είναι το παρόν και… βλέπουμε!

Θα σας αφήσω με ένα τραγουδάκι που όταν κατέβασα το album στο οποίο εμπεριέχεται δεν το άκουσα καν. Όταν πριν λίγες μέρες αγόρασα το CD (οκ άργησα, ξέρω) όμως όχι απλά το πρόσεξα αλλά το έχω λιώσει. Καλή σας ακρόαση!


Ονειράμα – Δύσκολος καιρός για Πρίγκιπες

Αληθεια ποια είναι η γνώμη σας για το blogging; Για το νέο τρόπο διακίνησης μουσικής; Αγοράζετε CD ή όχι πια;